Over Het beste uit jou

U weet het als geen ander… Achter elke Rotterdamse voordeur zit een verhaal. In veel van die verhalen spelen kinderen een rol. Kinderen die recht hebben op een goed leven. Op adequate begeleiding. Op optimale kansen. Met als basis een gezonde sociaal-emotionele ontwikkeling.

Uit groot internationaal onderzoek blijkt dat kinderen in alle opzichten beter presteren als er volop aandacht is voor sociaal-emotioneel leren (SEL). Daarom is SEL op veel scholen een speerpunt. Kinderen werken met SEL structureel aan de ontwikkeling van belangrijke levensvaardigheden.

Maar hoe is dat thuis? In hoeverre zijn ouders in staat om hun kinderen goed te ondersteunen in hun sociaal-emotionele ontwikkeling? De verschillen zijn groot. Niet alleen in opvoedstijlen, maar ook in de aandacht voor persoonlijke ontwikkeling.

Met Het beste uit jou lanceert de Gemeente Rotterdam een praktisch SEL-project voor thuis dat past in hun beleid voor jeugdpreventie: ‘Versterken en voorkomen’.

Doel van Het beste uit jou

Het beste uit kinderen halen! Dat wil iedereen. Maar hoe doe je dat? Er is geen pasklaar antwoord, maar een van de manieren om dat te bereiken is: kinderen sterker maken door het aanleren van deze vijf levensvaardigheden:

  • Besef van jezelf
  • Zelfmanagement
  • Besef van de ander
  • Relaties hanteren
  • Keuzes maken

In het filmpje ‘Het beste uit jou – De buurtwerker’ op deze pagina krijgt u een toelichting op deze vijf SEL-vaardigheden.

Dankzij deze vaardigheden kunnen kinderen positief gedrag ontwikkelen zodat problemen op school, thuis en in de buurt deels voorkomen kunnen worden. Het beste uit jou is dus een preventief project. Het spreekt de kinderen rechtstreeks aan zodat zij zich gezien en gehoord voelen. Kinderen zijn mede-eigenaar van Het beste uit jou en spelen de hoofdrol om het ook bij hun gezinsleden onder de aandacht te brengen.